PQ CAT Institut del Teatre Institut del Teatre

Convida:

Quadrienal de Praga

FRANC ALEU

Vídeo creador

bottom
close text

FRANC ALEU

Franc Aleu és un artista audiovisual multidisciplinari nascut a Barcelona el 1966.

Va començar com a fotògraf, però el 1989 va formar el grup MAAT amb altres artistes dedicats a instal·lacions mecàniques per a l’escena. És a partir de 1990 que la seva activitat artística s’enfoca cap a l’àrea del vídeo i els audiovisuals.

El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en l’apartat d’audiovisual “per l’impacte de les seves creacions visuals, que fan de l’experiència escènica un espai emocional singular i únic”. A través de la videografia escènica i els efectes visuals ha captivat espectadors d’obres de teatre, dansa i òpera estrenades als teatres i òperes més importants del món com són el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, la Scala de Milà, La Monnaie de Brussel·les, el Teatre Colón de Buenos Aires, el Maggio Musicale de Florència i la Wiener Taschenoper de Viena, entre d’altres. Això li ha permès treballar al costat dels directors d’orquestra més prestigiosos del món, com ara Zubin Mehta, Valery Gergiev, Lorin Maazel i Kirill Petrenko.

Entre els seus treballs més celebrats al costat d’Àlex Ollé i Carles Padrissa de la Fura dels Baus hi ha les videocomposicions de L’Atlàntida de Manuel de Falla (1996); El martiri de sant Sebastià de Claude Debussy (1997); Faust 3.0 (premi de la Crítica; 1999); La condemnació de Faust de Berlioz (1999); Le grand macabre de György Ligeti (2009) o, més recentment, Le Vaisseau fantôme de Richard Wagner (2014).

Altres treballs destacats són els audiovisuals per a la Merce Cunningham Dance Company de Nova York en la commemoració del 90 aniversari del seu mític coreògraf o El somni, experiment pioner al costat dels germans Roca en què es barreja la gastronomia amb múltiples experiències sensorials (música, cinema, òpera, poesia…).

El seu eclecticisme fa que la seva obra abraci altres disciplines creatives com ara projeccions audiovisuals sobre façanes d’edificis emblemàtics (mappings a l’Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya, etc.), publicitat, disseny, conceptualització i direcció d’esdeveniments de tot tipus, i disseny arquitectònic de pavellons expositius com per exemple a l’Exposició Internacional de Saragossa 2008, on a part de dissenyar l’edifici expositiu Agua Extrema, va dissenyar, conceptualitzar i dirigir tots els continguts expositius d’aquest pavelló.

A més del seu vessant artístic, imparteix classes magistrals i ponències sobre la seva obra i els seus treballs als principals centres culturals europeus, com ara Milà, Colònia, Madrid i Barcelona.

close

Franc Aleu. © Cristina Viñas